HFSlogo2.jpg
Pai med karamellisert løk, sopp og blåmuggost

Pai med karamellisert løk, sopp og blåmuggost

Løkpai-blåmugg3.jpg

Denne paien har vært en gjenganger i det siste, og er helt perfekt når du har diverse rester av ost (og løk!) som du vil bruke opp. Her passer det nemlig godt med det meste av ost, og i tillegg til blåmugg som jeg har brukt hver gang, har jeg laget den med rester av både Norvegia, Jarlsberg, cheddar, parmesan, mozzarella og västerbotten. Du kan selvfølgelig også bruke all slags løk, gjerne litt purre eller sjalottløk, hvis du har det. Og, den er også god uten sopp, altså bare med løk. Smaker nydelig servert med en enkel frisk salat, og kanskje noen grilla grønnsaker?

Løkpai-blåmugg2.jpg
INGREDIENSER
en pai / nok til 2-3 sultne personer

Paideig:
3 dl mel (jeg bruker 50/50 grovt og fint)
1 klype salt
60 g kaldt smør
2-3 ss kaldt vann

Fyll:
6-8 stk store sjampinjong eller aromasopp
2 stk stor løk (gjerne ulike farger)
2 ss eplesidereddik, vin eller rødvinseddik
1 ts honning
1 ts provencekrydder
1 fedd hvitløk
olje til steking
salt + pepper

noen høvla skiver fast hvit ost (feks Jarlsberg), evt 2 ss kremost eller chreme fraiche
ca 50 g blåmugg
litt revet ost til toppen, feks mozzarella og/eller parmesan

  1. Begynn med paideigen. Bland sammen mel og salt. riv det kalde smøret på et grovt rivjern, og kna det inn i deigen sammen med litt vann. Du skal ha en fast deig. Sett deigen kjølig i minst 10 minutter.

  2. Ha litt mel på et bakeark og kjevle ut deigen direkte på bakearket. Du skal ha en tynn, rundt deig som dekker nesten hele bakearket.

  3. Finhakk hvitløken, og del sopp og løk i tynne skiver. Begynn med å steke soppen med litt salt i tørr stekepanne. Da vil den slippe veske og bli gyllen og digg. Når soppen er stekt tar du den ut av stekepannen, før du steker løk og hvitløk i litt olje, honning, krydder og eddik til løken er gyllen og karamellisert.

  4. Fyll paibunnen med skiver av ost eller smør utover kremost eller chreme fraice. La det være igjen ca 5 cm av kanten uten fyll. Fordel sopp og løk jevnt utover, og topp med smuldret blåmuggost og litt annen ost etter ønske. Brett de tomme kantene over fyllet.

  5. Stek paien på 200 grader i 15-20 minutter, til deigen er gyllen og osten er smeltet. Server med noe grønt!

Løkpai-blåmugg4.jpg
nav.pagination {display;}
Creamy pasta med tahini-kikerter og ovnsbakte grønnsaker

Creamy pasta med tahini-kikerter og ovnsbakte grønnsaker

Burgere med søtpotet og røde linser + ertepesto

Burgere med søtpotet og røde linser + ertepesto