HFSlogo2.jpg
Moussaka med linser & søtpotet

Moussaka med linser & søtpotet

Denne deilige oppskriften er inspirert av en av mine favorittblogger og kokebokforfattere, nemlig bloggen Green Kitchen Stories. Oppskriften jeg tok utgangspunkt i er hentet fra deres andre kokebok. Moussaka er en gresk variant av lasagne, med deilig krydder og lag av potet og aubergin. Varianten fra Green Kitchen Stories er i utgangspunket vegansk, men jeg klarer jo aldri å holde meg til en oppskrift, så denne utgaven er en Happy Food Stories-variant. Jeg supplerte blant annet med litt honning i tomatsausen og litt parmesan på toppen, bare fordi jeg følte for det. Det kan selvfølgelig droppes. Har brukte jeg ukokte linser som hadde ligget en times tid i bløt, men du kan selvfølgelig bruke ferdig kokte linser i stedet. Da trenger ikke sausen koke like lenge. Moussaka smaker nydelig med en fresh, grønn salat ved siden av. Jeg serverte med en enkel salat med sennepsdressing.

Moussaka med linser & søtpotet

nok til 3 personer / en liten ildfast form

1 stor søtpotet
1 aubergin
olivenolje
salt + pepper

TOMATSAUS:
4 fedd hvitløk
1 gul løk
1 ts provencekrydder
1 krm kanel
2 ss tomatpuré
2 dl tørre grønne linser, bløtlagt minst 1 time
2 dl grønnsakskraft
400 ml hakkede tomater
1-2 ts balsamicoeddik
1 ts honning
olje til steking
salt + pepper

HVIT SAUS:
2 ss olivenolje
2 ss mel, valgfri type
3-4 dl melk (jeg brukte soyamelk)
1/4 revet muskattnøtt
pepper

parmesan

grønn salat + evt basilikum til servering

Begynn med å skjære søtpotet og aubergin i tynne skiver. Plasser dem på en bakeplate, ringle over litt olje, salt og pepper og bak i ovnen i ca 10 minutter, 200 grader. Pass på så ikke auberginskivene brenner seg, det er mulig du må la søtpoteten stå litt lengre enn auberginen.

Lag tomatsausen ved å steke finhakket løk, hvitløk og krydder i litt olje i bunnen av en kjele. Rør inn tomatpuré, og tilsett linser, vann og hakkede tomater. Kok inn sausen på middels varme til linsene er møre og du har en tykk, tørr tomatsaus. Dette tar ca 30 minutter. Smak til med mer krydder, honning og balsamico.

Lag den hvite sausen ved å varme opp oljen i en kjele, røre inn melet og deretter gradvis spe på med melken mens du visper. Varm opp til kokepunktet og fortsett å røre til sausen tykner. Smak til med krydder. 

Fordel ingrediensene i en ildfast form: Begynn med 1/3 av auberginskivene og halvparten av søtpotetskivene i bunnen, topp med halvparten av tomatsausen. Gjenta en gang. Til slutt har du resten av auberginskivene på toppen, og topper det hele med den tykke, hvite sausen. Dryss over et godt lag med parmesan. Bak moussakaen i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter, til toppen er gyllen. Ringle over litt olivenolje når du tar dem ut av ovnen, slik at den ikke blir tørr. La den gjerne stå en halvtimes tid før servering. Server med en fresh, grønn salat!

nav.pagination {display;}
Mais- & potetsuppe m. sesambakt søtpotet

Mais- & potetsuppe m. sesambakt søtpotet

Favorittfrokost: Havregrøt m. banan, pære & ristede valnøtter

Favorittfrokost: Havregrøt m. banan, pære & ristede valnøtter