HFSlogo2.jpg
Speltkanelboller m. appelsin- & daddelfyll

Speltkanelboller m. appelsin- & daddelfyll

Kanelboller er nok et av mine favoritt-bakverk. Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse, jeg har jo understreket utallige ganger hvor fan jeg er av kanel.. Og hva er vel bedre enn lukten av nystekte kanelboller rett fra ovnen? Lite, vil jeg si. Disse bollene ble til en søndagskveld jeg skulle ha et par finfine favoritter (som heldigvis er åpne for min evige eksprimentering) på besøk. Jeg klarer jo sjelden å holde meg til en oppskrift, og disse bollene er et resultat av at jeg hadde lyst på kanelboller, bare i en litt mer hverdagslig utgave (hvilket vil si at man kan spise mange, og det med ganske så god samvittiget!) Jeg reduserte derfor sukker- og smørmengden noe, og laget dem halvgrove med speltmel og havregryn. Fyllet gjør disse bollene ekstra spennende. Det er en blanding av appelsin, eple, dadler og kanel, som passer veldig godt overnes med de halvgrove bollene. Perfekt hverdagskos, rett og slett.

Speltkanelboller m. appelsin- & daddelfyll

12 stk

5 dl fint speltmel (evt hvetemel)

1,5 dl grovmalt rug (evt hvete)

2 dl havregryn

1 krm salt

2 ts kardemomme

1 ts kanel

0,75 dl brunt sukker

50 g gjær (tørgjær funker fint)

1 egg

50 g smør

2,5 dl valgfri melk

Smelt smør i en liten kjele, og tilsett melken. Varm til ca 37 grader. Vend sammen alle tørre ingrediensene i en bolle. Tørrgjær blandes inn i det tørre, bruker du fersk gjær kan den røres ut i melk- og smørblandingen. Hell det våte over i det tørre, vend inn egget. Rør det hele godt sammen, juster evt med litt mer mel, hvis deigen virker veldig løs. Sett til heving en times tid. I mellomtiden kan du lage fyllet.

FYLL

1 eple

saft + skall av 1/2 appelsin

10-15 dadler (avh av str)

2 ss honning

1 ss kokosolje (evt smør)

1 ss kanel

1 ts kardemomme

Skrell eple og del i biter. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor, og misk til en jevn masse.

Kjevle ut deigen til et rektangel. Deigen kan være litt løs og vanskelig å jobbe med, men det er verdt strevet! Fordel fyllet jevnt utover deigen. Brett 1/3 av rektangelet inn mot midten, og deretter den siste delen over igjen, slik at du får en 3-lags deig. Del deigen i ca 12 striper. Tvinn hver stripe noen runder, og snurr den sammen til en bolle. Fordel bollene på et brett og la dm etterhveve i ca 30 min. Stek på 220 grader i 10-15 min. NYT.

nav.pagination {display;}
Kokosgrøt m. bokhvete, havre & chia

Kokosgrøt m. bokhvete, havre & chia

Spicy tomatgryte med linser & kikerter

Spicy tomatgryte med linser & kikerter