HFSlogo2.jpg
Pepperkakebrød m. søtpotet

Pepperkakebrød m. søtpotet

Denne hybriden mellom brød og pepperkake ble til etter ønske fra min kjære fine venninne Kristiane, som nevnte at hun ønsket seg en pepperkakebrød-oppskrift. All creds til deg for god ide´, bestus! Og det måtte jeg jo gjøre noe med, så for å distrahere megselv fra eksamenslesing for en stund, slang jeg sammen denne saken.

I julen kan det være spesielt utfordrene å være plaget med ulike matallergier. De aller fleste julekakene er fulle av både sukker, gluten og laktose. Derfor tenkte jeg jeg skulle komponere et litt alternativt julebrød, som burde passe de aller fleste. Resultatet ble et saftig og deilig brød med pepperkakesmak, helt uten både sukker, gluten og laktose. Perfekt både til frokostbordet, kaffelunsjen og kveldskosen i julen.

Har du ingen allergier eller ikke tilgjengelig de tørrvarene jeg har brukt, er det selvfølgelig ikke noe problem å bruke vanlig mel eller spelmel i stedet. Maismel får du superbillig hos innvandrerbutikker, og bokhvetemel får du i helsekosten. Forøvrig en genial meltype, glutenfri og veldig rik på protein og fiber. Hel bokhvete kan gjerne også byttes ut med litt mer havregryn. Melketypen kan du variere etter hva du har og hva du liker. Og dadlene kan selvfølgelig byttes ut med en annen søtningsvariant, feks brunt sukker, hvis du ikke vil lage det sukkerfritt. Valgmulighetene er mange, julestemningen og pepperkakelukt i hele huset får du garantert uansett!

Pepperkakebrød m. søtpotet

1 brødform

1 mellomstor søtpotet

1,5 dl mandelmel / hasselnøttmel

1,5 dl maismel

1,5 dl bokhvetemel

1 dl havregryn

3 dl hel kokt bokhvete (1 dl tørr)

1 krm salt

1 ss kanel

1 ts malt allehånde

1 ts tørket ingefær

1 ts malt nellik

2 ts bakepulver

2 egg

1,5 dl soyamelk

2 ss kokosolje

2 ss honning / agavesirup

12 store medjooldadler / flere mindre

Begynn med å koke søtpoteten i småbiter. Kok bohveten i litt vann til den er ferdig. Mos dadler, agavesirup / honning, kokosolje og kokt søtpotet i en foodprosessor til en jevn masse. Mal mandler / hasselnøtter til mel, og ha alle tørrvarene i en bolle. Vend inn søtpotet og daddelmassen. Tilsett egg og melk og rør alt sammen til en jevn røre. Tilsett tilslutt kokt bokhvete. Fordel røra ut i en brødform kledd med bakepapir (røra er ganske klissete). Stek brødet i ovnen på 200 grader i 40-50 min. Nyt lukten av pepperkake som brer seg i hele huset ditt. Server gjerne med en litt skarp ost (blåmuggost og pepperkeke er en slager!), eller økologisk peanøttsmør. Kristiane og jeg spiste med naturell smøreost og perismon, det var storsuksess.

ENJOY.

nav.pagination {display;}
Regnbuesalat m. quinoa & rødkål

Regnbuesalat m. quinoa & rødkål

Superjulekuler: daddelkuler m. kokos & lakris

Superjulekuler: daddelkuler m. kokos & lakris