HFSlogo2.jpg
En ny vri på julebaksten: Pepperkakehjerter m. mandler & dadler

En ny vri på julebaksten: Pepperkakehjerter m. mandler & dadler

Pepperkaker er vel kanskje en av de aller kjæreste julekakene. Personlig er jeg ingen stor julekake-fan, jeg synes igrunn det blir ganske tørt og kjedelig, og de fleste slagene smaker jo nesten det samme.. Dog er jo julebaksten en viktig tradisjon for å komme i skikkelig julestemning, og jeg er jo veldig glad i å bake. Fordi resten av familien heller ikke har noen sterke meninger hva angår julekaketradisjoner, tok jeg meg den frihet og eksperimentere litt i år. Resultatet av en ny vri på årets pepperkaker ble faktisk over alt forventning. Disse er uten både laktose, (smør / fløte) og raffinert sukker, men smaker fortsatt skikkelig pepperkake, med en tilfredsstillende pepperkake-konsistens. De kan lett gjøres glutenfrie ved å bruke glutenfrie havregryn og et alternativ til speltmel, feks bokhvetemel. Eplemos kan nok fint også ertstattes med evt most kokt søtpotet eller gresskar.

Selv om det er gøy å eksperimentere med sunnere alternativer i julen, er det innmari viktig å kose seg med god samvittiget med alle de gode, og kanskje mindre sunne, godsakene julen byr på også! Husk at vi trenger litt av alt, og så lenge du spiser sunt og variert generelt, kan du med god samvittighet unne deg masse digg i julen. Jeg tok nettopp et brett med nystekte biscotti ut av ovnen, og imorgen planlegger jeg å slenge sammen noen sjokoladetrøfler. ''Julebaksten'' i år blir med andre ord en salig blanding av alt familien og jeg lyster, både tradisjonelle saker og mer eksperimentelle alternativer. Kos deg med førjulstid og julebakst!

Pepperkakehjerter m. mandler & dadler

3 brett m pepperkaker

150 g mandler

3 dl havremel

ca 2 dl fint speltmel

1 ts bakepulver

1 ts kanel

1 ts kardemomme

1 ts nellik

1 ts ingefær

1 krm pepper

2 ss honning

12 små dadler, evt færre større

3 ss kokosolje, evt smør

1,5 dl usøtet eplemos

1 egg

Mal mandler og havre til mel i en blender eller foodprosessor. Vend sammen alle tørre ingredienser, bortsett fra speltmelet, i en bolle. Kjør finhakkede dadler, smeltet kokosolje, egg og eplemos i en blender til en jevn masse. Vend det våte inn i det tørre. Du har nå en raltivt løs deig. Juster så konsistensen med speltmelet, til du får en fast deig som er enkel å kjevle ut. Stikk ut pepperkaker i ønskede fasonger. Stek midt i ovenen ved 180 grader i 7-10 min. Følg med så de ikke brenner seg. Nyt lukten av jul mens de stekes, og kos deg med en god dose mens de fortsatt er varme. Holde seg godt i en tett boks i flere uker! PS: Lag mye, for disse forsvinner fort!

nav.pagination {display;}
Julesjokolade m. pistasjnøtter & tranebær

Julesjokolade m. pistasjnøtter & tranebær

Smak av jul: Lun grønnkålsalat m. sopp, rødebete og rosenkål

Smak av jul: Lun grønnkålsalat m. sopp, rødebete og rosenkål