HFSlogo2.jpg
Saftige kanelboller m. daddel- & fikenfyll

Saftige kanelboller m. daddel- & fikenfyll

Disse små godsakene er både fine og se på og innmari gode på smak. Det er noe helt eget med gjærbakst, hva gjelder både lukt og smak. Disse ble til på fastelaven, som en litt alternativ fastelavensbolle-variant, fordi jeg egenlig synes vanlige fastelavensboller med krem er litt kjedelig. Kanelboller er min favoritt, og nå hadde jeg lyst til å prøve en litt ny variant, så denne gangen ble det havreboller med fyll av dadler, fiken, appelsin og kanel, bakt i en kakeform. Reultatet ble saftige snurrer med et syrlig og søtt fyll, en kombo som jeg sa meg veldig fornøyd med. Til bollene laget jeg havremel ev havregryn kjørt i mikser, men du kan godt bruke helt vanlig mel hvis du vil det. Honning kan også fint byttes ut med litt sukker, men jeg synes honningen tilfører en veldig god søtsmak i bakst. Fyllet lager du enkelt i en liten mikser / blender / foodprosssor, men det kan lønne seg å bløtlegge tørket frukt en liten time før du mikser, for å få en jevnest mulig krem. Smak til med appesin etter ønske, jeg synes appelsinen tilfører en god frikshet, men er du ikke fan av appelsin kan det også fint bare droppes. Håper det smaker!

Saftige kanelboller m. daddel- & fikenfyll

En stor rund kakeform / 16 små boller

6 dl havregryn

4 dl speltmel, gjerne 50/50 grovt og fint

1 krm salt

50 g gjær

1 ss kardemomme

50 g smør

3 dl melk

2 ss honning

1 egg

FYLL

20 små dadler / 10 store

5 tørre fiken

revet skall av 1/2 appelsin

ca 1 dl mandler (50 stk)

1 ss kanel

vann eller eplejuice

Mal mel av havregryn og vend alle tørre ingredienser sammen i en bolle. Smelt smør og honning i en liten kjele, og ha i melken. Varm til ca 37 grader. Løs opp gjæren i den våte hvis du ikke bruker tørrgjør. Vend den våte blandingen inn i det tørre, og ha i egget i samme prosess. Rør det hele godt sammen og juster med mer mel til deigen har fin konsistens. La heve i ca en time. Mens deigen hever legger du  finhakkede dalder, fiken og hele mandler i bløt i kokende vann.

Ha alle ingrediensene til fyllet i en mikser / blender / foodprosessor og kjør til en jevn masse. Juster med vann eller eplejuice til en jevn konsistens.

Kjevle ut den ferdig hevede deigen til en rektangel med tykkelse på ca 1 cm. Smør fyllet utover, og rull hele deigen sammen til en lang pølse. Del opp i skiver på ca 3 cm, og plassert de små bollene inntil hverandre i en kakeform kledd med bakepapir. Etterhev i ca 30 min, og stek i ovenen på 200 grader i ca 20 min, til bollene er gjennomstekt. NYT med en god kopp kaffe!

nav.pagination {display;}
Favorittilbehør: Fantastisk rødbetehummus

Favorittilbehør: Fantastisk rødbetehummus

Fresh grønn salat m. quinoa & crispy grønnsaker

Fresh grønn salat m. quinoa & crispy grønnsaker