HFSlogo2.jpg
Indisk daal m. søtpotetlefser, agurkraita & auberginskiver

Indisk daal m. søtpotetlefser, agurkraita & auberginskiver

Plutselig var det allerede blitt 1. september og første høstdag. Jeg er ikke det minste klar for å ta farvel med sommeren. Men hvis man nå skal prøve å se litt positivt på høsten, så begynner jeg i alle fall å få mer og mer lyst på varm, spicy mat igjen, og det kan jo være en bra greie. I alle fall når man kan lage digg, indisk daal ála denne saken her, og for eksempel dele den med to veldig fine mennesker, slik jeg gjorde. Eller spise den alene, det er digg det og, altså! Lover. Bra greie uansett.

Daal er en indisk linsegryte, som er rik på smak, veldig godt krydret og har en superdigg, fyldig og kremet konsistens. Vanskelig å lage er det heller ikke. Og billig! Fortsatt bra greie, altså. Daal kan lages med ulike typer linser, ut i fra hva du liker best. Her har jeg brukt tørre, små, røde linser. De går raskt å koke, så det er et fint alternativ hvis du vil at det skal gå litt raskt. Brune, gule eller grønne linser fungerer også finfint. Du kan gjerne tilsette mer grønnsaker i selve gryten, men jeg valgte å holde den enkel og heller servere med spennende tilbehør i form av sprø, ovnsbakte auberginskiver, agurkraita (obligatorisk yoghurtsalat til all indisk mat, i prinsippet er vel min variant mer lik tzatziki..) og noen skikkelig deilige søtpotetlefser. Indisk mat skal jo egentlig få følge av naanbrød, men jeg var rett og slett for lat til å gidde å prøve meg på det. I stedet gikk for en raskere, mer næringsrik og (spør du meg) enda bedre variant, i form av proteinrike søtpotetlefser stekt i panne. 

La deg inspirere til et digg indisk måltid, og si velkommen til høst, mørkere kvelder og cravings etter varmende gryteretter!

Indisk daal med røde linser, tomat & kokosmelk

4 personer

2 løk

4 fedd hvitløk

1 chilli

4 cm fersk ingefær

1 ss madras curry krydder el (kan droppes til fordel for mer av de andre kryderene)

2 ts karri

2 ts spisskummin

1 ts gurkemeie

1 ts tørket koriander

2 gulrøtter

3,5 dl tørre røde linser

6-7 dl grønnsaksbuljong

en boks hakkede tomater (ca 400 g)

en boks kokosmelk (400 ml)

1 ss eplesidereddik

olje eller kokosolje til steking

salt + pepper

fersk koriander + cashewnøtter + lime til servering

Finhakk løk, hvitløk, chilli og ingefær og stek det blankt i olje sammen med alt krydderet. Finhakk gulrøttene og tilsett gulrøtter og linser til gryta. Ha i grønnsaksbuljong og la det koks til linsene er møre, ca 20 minutter. Spe på med mer vann underveis hvis vannet koker helt inn. Rør inn hakkede tomater og kok videre i  ca 10 minutter. Rør så inn kokosmelk, smak til med eplesidereddik og evt litt mer krydder, og varm opp før du serverer. 

Agurkraita

Tilbehør til 4 personer

1 agurk

4 ss naturell yoghurt

saften av 1/4 sitron

pepper

Riv agurken på et rivjern. Vend finrevet agurk sammen med yoghurt, pepper og sitronsaft. La stå kjølig frem til servering.

Ovnsbakte auberginskiver

Tilbehør til 4

en stor aubergine / evt to mindre

olivenolje

salt + pepper

Del auberginen i skiver på ca 1 cm. Plasser på en stekeplate og ringle over olivenolje, salt og pepper. Bak auberginen i ovnen på 220 grader i ca 15 minutter, gjerne med grillelement. Følg med så de ikke svir seg. 

Søtpotetlefser med kikertmel

6-8 lefser

2 stk store søtpotet

2-3 dl kikertmel (eller annet mel etter ønske)

1 klype salt

Skrell søtpotetene, del dem i små terninger og bak i ovnen på 220 grader, til bitene er møre, ca 15 minutter. Ha ovnsbakte søtpotetbiter i en bolle og kjør det til en jevn puré med en stavmikser el. Vend inn salt og mel til du har en fast deig. Blir deigen for tørr kan du justere med litt vann. Deigen skal kunne formes til en pølse, som du kan dele opp i ca åtte emner. Press hver bit til en flat lefse med tykkelse på ca 1 cm. Stek hver lefse i en varm, tørr panne raskt på hver side, til de får en sprø stekeskorpe. Lefsene holder seg fint et par dager i kjøleskapet.

Server daal med ovnsbakte auberginskiver, agurkraita, masse fersk koriander, noen never cashewnøtter, lime og søtpotetlefser. NAMNAM.

nav.pagination {display;}
Rødbetebyggotto m. sopp & brokkoli

Rødbetebyggotto m. sopp & brokkoli

Crunchy nøttebrød

Crunchy nøttebrød