HFSlogo2.jpg
Rødbetebyggotto m. sopp & brokkoli

Rødbetebyggotto m. sopp & brokkoli

Jeg har fått dilla på å lage risotto av byggryn om dagen (derav

byggotto)

. Det gir en litt grovere risotto, full av fiber og rikere på protein og mineraler en risotto laget på ris. Denne varianten fikk en helt AMAZING farge, takket være rødbetene. Jeg var så heldig å kunne bruke både rødbeter og løk rett fra hagen, takket være pappa som har hatt grønne fingre i sommer. Stas! Risotto er deilig og tilfredsstillende høstmat, og enkel å variere i ulike kombinasjoner ut i fra hva du tilsetter. Denne gangen laget jeg en ekstra kremet variant, ved å koke rødbeter for seg og kjøre til en puré som jeg deretter vendte inn i den ferdig kokte byggottoen. Jeg serverte med stekt sopp og dampet brokkoli, sammen med ekstra parmesan og en god olivenolje. Rødbetebyggottoen passer selvfølgelig også supert som tilbehør til annen mat.

Rødbetebyggotto m. sopp & brokkoli

4 personer

4 dl byggryn

3 fedd hvitløk

2 gule løk

1 krm karri

1 ts tørket basilikum / oregano

1 dl hvitvin / eplejuice (kan byttes ut med grønnsakskraft)

8-9 dl grønnsaksbuljong / kokevann av rødbeter

2 ss eplesidereddik

2 ss god olivenolje

en neve revet parmesan

olje til steking

400 g rødbeter (2-3 stk)

1 ss smør

et hode brokkoli

200 g sopp (jeg brukte aromasopp)

en neve fersk rosmarin (kan droppes)

smør til steking

salt + pepper

Hvis du vil korte ned på koketiden til byggrynene, kan de med fordel bløtlegges på forhånd. Gjerne over natten, eller kun noen minutter rett før du begynner, alt hjelper. Det er forøvrig ikke nødvendig å bløtlegge, du må bare koke byggottoen litt lengre.

Begynn med å skrelle og dele rødbeten i biter. Kok bitene til de er møre, ca 15 minutter. Stek finhakket løk og hvitløk gyllend i litt olje i bunnen av en gryte. Tilsett krydder, byggryn og vin, og la vinen koke inn. Spe så gradvis med grønnsaksbuljong eller det røde kokevannet til rødbetene. La byggottoen koke inn mens du rører og sper på med mer kraft / vann underveis. Byggottoen er ferdig når grynene er blitt myke, men fortsatt har litt tyggemotstand. Det tar ca 30 minutter.

Kjør ferdig kokte rødbetebiter og smør til en jevn puré. Vend rødbetepuré inn i byggrynsrisottoen sammen med 2 ss god olivenlje, eplesidereddik og en god neve parmesan. Smak til med salt og pepper.

Damp brokkolien raskt og stek sopp i smør og krydder. Server rødbetebyggotto med brokkoli, smørstekt sopp og en god dose revet parmesan. Topp gjerne med litt ferske krydderurter i form av feks rosmarin eller timian.

nav.pagination {display;}
Smuldrepai m. plommer & blåbær

Smuldrepai m. plommer & blåbær

Indisk daal m. søtpotetlefser, agurkraita & auberginskiver

Indisk daal m. søtpotetlefser, agurkraita & auberginskiver