HFSlogo2.jpg
Nøttekjeks med smak av jul!

Nøttekjeks med smak av jul!

Jula kommer jo raskere og raskere hvert år, jo. I år lurer jeg nesten på om vi har hoppet over en måned, for jeg synes liksom at desember kom så innmari raskt på! Men det er jo bare koselig, for det betyr jo for det første at det snart er jul, og for det andre at det går mot litt lysere tider! Når det nå da plutselig er desember, så er det vel på sin plass å markere det med en litt ''julete'' oppskrift. Derfor slang jeg sammen disse små godsakene i helgen. Jeg er egentlig ikke så fan av de tradisjonelle julekakene. Jeg synes fort at de blir litt tørre og kjedelige. Forøvrig er jo alle krydderne man bruker i julen helt fantastiske, så jeg liker å eksperimentere med det på litt alternative måter. Disse små nøttekjeksene er nydelige som et lite mellommåltid ved siden av en kaffekopp. Kjeksene er glutenfrie (hvis du bruker glutenfri havregryn) og kan enkelt gjøres sukkerfrie ved å bytte ut honning med alternativ søtning. Personlig er jeg ikke så glad i kunstig søtning, men i denne oppskriften brukte jeg faktisk stevia i tillegg til litt honning,  fordi jeg tilfeldigvis hadde det stående i skapet og har hatt lyst til å teste ut hvordan det fungerer i bakst. Og det fungerte overraskende bra. Du kan selvfølgelig bruke kun honning eller sukker også! Ikke spar på krydderne, jeg synes det er aller best når de er litt spicy. Kjeksene holder seg fint i en lukket boks i en ukes tid (men forsvinner forhåpentligvis lenge før den tid..!) Jeg kan også anbefale å dyppe kjeksene i mørk sjokolade, det blir helt nydelig! God førjulstid!

 

Nøttekjeks med smak av jul
18-20 små kjeks

1,5 dl mandler
1,5 dl hasselnøtter
1,5 dl havregryn
0,5 dl kokosmasse
1 krm salt
1 krm ren vanilje (fra stang eller som pulver)
1 ss kanel
1 ts kardemomme
1 krm allehånde / nellik
1 ts tørket ingefær

1 egg
5 ss honning (evt stevia for et sukkerfritt alternativ)

2 ss smør
1 ss kokosolje

Mal mandler, hasselnøtter, havregryn og kokosmasse til fint mel i en food prosessor eller blender. Vend sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Visp sammen egg og søtning til en luftig røre. Smelt smør og kokosolje. Vend de våte ingrediensene inn i det tørre. Du skal nå få en fast deg som er mulig å forme til små kuler. Form små kuler og plasser dem på en bakeplate. Stek kjeksene i ca 8 minutter på 180 grader, til de har fått en gyllen overflate. Nyt med en kopp te eller kaffe!

NB: Jeg håper dere bestiller kokeboken min i julegave til alle dere kjenner (hoho)! Du sparer 50 kroner hvis du forhåndsbestiller den her!

nav.pagination {display;}
Lussekatter m. havremel & honning

Lussekatter m. havremel & honning

Gryte m. sopp, kål & rotgrønnsaker

Gryte m. sopp, kål & rotgrønnsaker