HFSlogo2.jpg
Lussekatter m. havremel & honning

Lussekatter m. havremel & honning

lussekatter1.jpg

Lussekatter hører adventstiden til, og på søndag er det luciadagen! Derfor tenkte jeg å gi dere oppskriften på noen innmari gode (og litt alternative) lussekatter nå, slik at du kan planlegge baksten før søndag. I fjord rakk jeg aldri å lage lussekatter til luciadagen, men jeg fikk slengt sammen noen rett før jul. Da følte jeg jo at det var litt sent å dele oppskriften, så disse små godsakene har jeg spart på helt siden i fjord, og gledet meg til å dele med dere! Disse lussekattene fikk en ny vri, da det hverken fantes sukker eller mel i hus når de skulle bakes. Jeg laget dem med havremel, kastanjemel (direkte importert fra Italia - takk M) og honning. Resultatet ble fyldige og smaksrike lussekatter, dog ikke like fluffy som vanlig hvetebakst, men det forventet jeg jo heller ikke. Jeg hadde ikke safran, så det ble gurkemeie i disse. Bruk gjerne safran hvis du har det. Kastanjemelet ble kjøpt i Italia, og det er kanskje ikke så lett å få tak i i Norge (hvis noen vet om hvor man får det - så gi en lyd, for det var innmari digg!), men her kan du bruke hva slags mel som helst. For glutenfri bakst er bokhvetemel topp, eller så anbefaler jeg speltmel. God desember!

lussekatter2.jpg
Lussekatter m. havremel & honning

8 dl havremel (malte havregryn)
5 dl kastanjemel, evt speltmel, bokhvetemel ect
2 dl sammalt hvetemel / speltmel
50 g gjær
1 ts kanel
2 ts kardemomme
1 ts gurkemeie, evt safran
en klype salt

100 g smør
4 dl melk
5 gode ss honning
1 egg

Vend sammen alle tørre ingredienser. Smelt smøret. Tilsett melk og honning og varm til væsken har ca 37 grader. Bruker du tørrgjær, kan det blandes med det tørre. Fersk gjær røres ut i væsken. Bland væsken med det våte, men du rører. Dette kan du gjerne bruke en kjøkkenmaskin til. Tilsett egget tidlig i prosessen. Juster med mer mel til riktig konsistens. La deigen heve en times tid. Form lussekatter etter ønsket størrelse. Etterhev lussekattene i ca 30 min. Stekes ved 180 grader i ca 15 min. NYT.

nav.pagination {display;}
Blå smoothie-bowl m. havregryn & blåbær

Blå smoothie-bowl m. havregryn & blåbær

Nøttekjeks med smak av jul!

Nøttekjeks med smak av jul!