HFSlogo2.jpg
Croque madame (ala ostesmørbrød med egg)!

Croque madame (ala ostesmørbrød med egg)!

Croque Madame, den lure støresøsteren til Croque Monsieur, kan vel kanskje kalles en slags fransk nasjonalskatt. Kall det gjerne ostesmørbrød eller toast hvis du vil. Jeg har tonet det hele litt ned, og selvfølgelig laget det i vegetarisk utgave. Den klassiske franske utgaven lages med hvit saus (bechamel saus), men det gadd jeg rett og slett ikke, så denne utgaven er enklere og raskere og lage. De siste ukene har jeg av en eller annen merkelig grunn hatt en skikkelig dille på toast (les ristet brød med ost). Toast er et klassisk barndomsminne. Det var veldig ofte det vi laget når vi kom alene hjem fra skolen. Da var det toastjern, eller den rimelig klissete og bløte "brødskive-med-gulost-i-mikroen" som gjaldt. Helst med myyye ketchup og grillkrydder. Jeg har heldigvis vokst av meg behovet for ketchup og grillkrydder for lengst, så her får dere min nyoppdagede favoritt: Croque Madame! Dette kan vel knapt kalles en oppskrift, så se mer på det som inspo. Perf brunch/lunch! Mmm.

Croque Madame

1 stk

1 skive godt brød (jeg brukte mellomgrovt surdeigsbrød)
smør
dijon sennep
gulost (jeg sverger til Jarsberg)
1 stk egg
parmesan
salt + pepper

Smør litt smør på den ene siden av skiven, og grill den i ovnen på 200 grader i 2 minutter, slik at den ene siden er digg og crispy. Ta ut skiven, og smør sennep på den andre siden (dvs siden uten smør). Ha et godt lag med en god ost over sennepen, og grill skiven videre på en bakeplate el i ovnen i ca 3 minutter, til osten er smeltet og hele skiven er varm og sprø. I mellomtiden steker du et speilegg i smør. Stek etter ønske, jeg liker mitt well done på begge sider, men originalen er nok ofte lett stekt på kun en. Det synes jeg man kan bestemme selv! Topp skiven med stekt egg, et dryss revet parmesan, litt pepper og veldig gjerne litt ferske krydderurter (anbefaler bladpersille). Server gjerne med en frisk salat. Bon appetite!

nav.pagination {display;}
Indisk daal med søtpotet & kikerter

Indisk daal med søtpotet & kikerter

Mac´n cheese med ovnsbakt brokkoli, søtpotet- & cottage cheese

Mac´n cheese med ovnsbakt brokkoli, søtpotet- & cottage cheese