HFSlogo2.jpg
Byggotto med grønnkål & lilla søtpotet

Byggotto med grønnkål & lilla søtpotet

Innlegget er skrevet i samarbeid med Råvarene

Hvis jeg må velge meg ett land når det kommer til mat, er det nok muligens Italia som går av med seieren altså.. Pizza, pasta, risotto, mozarella, halloo lett valg. Risotto er en gjenganger, som du finner flere varianter av i arkivet. Dette er en grov utgave av risotto, laget på byggryn. Det gjør retten hakket mere mettende og fiberrik, og gir litt mere tyggemotstand. Inspirasjonen til denne retten er en god blanding av et utvalg nydelige råvarer jeg fikk med meg fra Råvarene i Bergen (som selger sykt mye fine, smarte og gode produkter, både tørrvarer og grønnsaker, helt uten ekstra plastikk<3) og en byggotto jeg har spist på Køben-favoritten Grød. Byggryn trenger ganske lang koketid, så jeg anbefaler å bløtlegge kornene ca 12 timer i forveien for å redusere koketiden på risottoen. Der går forøvrig helt fint uten bløtlegging, men da må du beregne en times tid til koking. Det gjorde jeg. Du kan selvfølgelig også bruke vanlig risottoris i stedet for byggryn, hvis du skulle ha lyst til det. Og selvfølgelig vanlig søtpotet - den må ikke være lilla (men det var godt)!

Minner alle Bergensbeboere om at dere må støtte Råvarene og handle både tørrvarer, grønnsaker og diverse andre produkter der, fordi det er så innmari fint med en butikk helt uten unødvendig innpakning og plastikk! Råvarene har i tillegg til et bra utvalg tørrvarer (korn, krydder, frø, nøtter, tørkede frukter, oljer) også lokale grønnsaker i sesong, samt lokale egg og smør fra Voss! I denne retten er både lilla søtpotet, hvitløk, smør (fra Voss), byggryn, sitron og mizuni (japansk salat, likner på ruccola) fra Råvarene. 

Byggotto med grønnkål & lilla søtpotet

2 porsjoner

1 gul løk
2 fedd hvitløk
2 dl byggryn
1 ss eplesidereddik
1 ts honning
1-1,5 dl grønnsakskraft (evt vann)
salt og pepper
smør
parmesan

1 stor søtpotet (jeg brukte lilla!)
noen hele fedd hvitløk
4 skiver sitron
olivenolje
salt og pepper

en god neve grønnkål
solsikkerkjerner

Finhakk løk og hvitløk og stek blankt i litt smør i bunnen av en gryte. Tilsett byggryn, honning og eddik og rør noen sekunder før du har i ca 5 dl av væsken. Nå kan gryta få koke litt uten at du passer så nøye på. Når vannet er kokt inn, sper du gradvis på med mer. Koketiden er avhengig av om byggrynene har vært bløtlagt på forhånd, så smak deg frem. De kan gjerne ha litt tyggemotstand. Når gryta har fått småkoke i ca 45 minutter og du synes konsistensene er fin, rører du inn en ss smør og en god neve parmesan. Smak til med krydder. 

Del søtpoteten i biter, ringle over litt olje og krydder, og bak i ovnen (180 grader, ca 30 minutter) sammen med hele hvitløksfedd og noen skiver sitron for god smak (kan droppes). 

Rist solsikkekjerner i tørr panne. Ha strimlet kål i en bolle, og hell over kokende vann. La stå i ca 30 sekunder før du heller av vannet. Ha spinaten i en egen bolle, ringle over litt olivenolje og ristede solsikkekjerner.

Server ferdig byggotto i skåler og topp med dampet grønnkål, ovnsbakt søtpotet/hvitløk og et dryss parmesan. 

TAKK til Råvarene for nydelige råvarer!

nav.pagination {display;}
Muslibarer med peanøttsmør

Muslibarer med peanøttsmør

Saftig bananbrød med havre

Saftig bananbrød med havre