HFSlogo2.jpg
Lakseburger med ovnsbakte potetbåter & fantastisk chilliaïoli

Lakseburger med ovnsbakte potetbåter & fantastisk chilliaïoli

Jeg feirer sommeferie og fullført førstår klinisk ernæring med å gi dere oppskriften på den ultimate sommerburgeren, med masse deilig følge! Dette ble storsuksess i heimen. Hjemmelaget burger og tilbehør kan bare ikke sammenliknes med ferdigkjøpt. Dette er mat som tilfredsstiller både munnen, kroppen og øynene. Jeg laget lakseburgere, for en lett sommervariant, men craver du vanlige burgere er de også selvfølgelig perfekte til dette tilbehøret. Så lenge du lager dem fra bunnen av! Dette er middag som krever litt planlegging og tid, men OM det er verdt det. Selv om det er en smule tidkrevende er det absolutt ikke vanskelig. Har du ikke laget aïoli fra bunnen av selv, vil jeg absolutt anbefale deg å gi det et forsøk! Det er ikke vanskelig i det hele tatt, og i tilleg er det gjordt på 3 min! Også såå mye bedre enn kjøpevarianten da.. Hjemmelagede burgerbrød er selvfølgelig også et must i denne sammenhengen! Som alternativ til pommes frittes laget jeg ovnsbakte potetbåter i ovnen. Suksess!

Lakseburgere

10 stk

1000 g fersk laksefilet

3 fedd hvitløk

1 chilli, finhakket

2 egg

saften av 1/2 lime

en neve fersk persille, hakket

1 ss soyasaus

salt & pepper

1 gul løk, finhakket

Skjær laksen i små terninger. Ha laks, finhakket hvitløk, chilli og persille, egg, lime og soyasaus i en blender eller foodprosessor. Kjør det hele til en jevn masse. Finhakk løken, og vend sammen løk og fiskemasse i en bolle. Tilsett salt og pepper etter ønske. Farsen kan gjerne lages noen timer på forhånd, og stå kaldt i kjøleskapet, så smakene får satt seg litt, men det er ikke nødvendig. Form fiskeburgere med to spiseskjeer og legg dem direkte i en varm stekepanne. Fiskefarsen er ganske løs, så det kan være vanskelig å forme burgere til grilling. Det enkleste her er å legge klatter direkte i stekepannen. Stek brune på en side, før du snur burgerene og lar dem bli gjennomstekt, ca 5 min.

Hamburgerbrød

12 stk

5,5 dl siktet spelt (evt hvetemel)

3,5 dl sammalt spelt (evt sammalt hvete)

1 ts salt

50 g gjær (fersk eller tørr er det samme)

1 ss honning

5 ss olivenolje (30 g)

3,5 dl lunkent vann

sesamfrø

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Hamburgerbrøene ble veldig luftige og fine med speltmel, men du kan selvfølgelig fint bruke hvetemel istedet. Tørrgjær blandes med melet, bruker du fersk gjær løses det opp i vannet. Løs opp honning i vannet og vend væsken inn i det tørre til en jevn deig. Forhev til dobbel størrelse, 30-45 min på et lunt sted. Form 12 boller og ha dem på en bakeplate. Etterhev i ca 30 min. Pensle med litt vann og ha over sesamfrø før steking. Stek midt i ovnen i 12-15 min på 200 grader.

Chilliaïoli

Et lite glass

2 eggeplommer

2,5 dl solsikkeolje (eller annen smaksnøytral olje)

1 ss hvitvinseddik / hvit riseddik

1 ts dijonsennep

1 liten rød chilli

2-3 fedd hvitløk

salt & pepper

Når du skal lage aïoli gjør du jobben mye enklere for deg selv ved å bruke romtempererte eggeplommer. Det lureste er å skille hvitten fra plommen, og la plommene stå en liten stund i romtemperatur før du går til verks. Pisk plommene godt med en håndvisp i en liten bolle. Visp inn eddik og sennep, før du tilsetter finhakket hvitløk og chilli. Visp deretter gradvis inn oljen. Du vil merke at aïolien stivner og blir lettere etterhvert som du pisker inn oljen. Visp jevnt til all oljen er tilsatt. Smak til med salt og pepper, og VOILA, du har fantastisk aïoli foran deg. 

Ovnsbakte båtpoteter

4-6 pers

8 store poteter

olivenolje

salt & pepper

tørket oregano

Vask potetene og skjær dem i passe store båter. Legg potetbåtene i en stor ildfast form, ringle over olivenolje, oregano, salt og pepper, og vend alt godt sammen. Bak i ovenen på 220 grader i ca 20 min. Snu litt på potetbåtene et par ganger underveis. Du kan gjerne bruke varmluft og grillelement i ovnen. 

Server med ønsket tilbehør. Jeg anbefaler salat, tomat, agurk, sylteagurk og pesto av soltørket tomat. Nyt tidenes ultimate sommermiddag!

nav.pagination {display;}
Supre gulrotmuffins med banan & bringebær

Supre gulrotmuffins med banan & bringebær

Nydelige scampi med carry-marinade

Nydelige scampi med carry-marinade