HFSlogo2.jpg
Supre gulrotmuffins med banan & bringebær

Supre gulrotmuffins med banan & bringebær

Denne godsaken av en muffinsoppskrift ble til på ren slump, når jeg skulle lage noe gluten- og laktosefritt til min kjære kusine. Og siden utfallet ble heller vellykket, skal dere selvfølgelig få gleden av resultetet. Å bake glutenfritt kan være en utfordring, fordi baksten ofte fort blir tørr og smuldrete. Her har jeg brukt vanlig havregryn, er du helt intollerant ovenfor gluten kan du bruke glutenfrie havregryn. Hemmeligheten ved disse muffinsene, som er en genial greie i glutenfri bakst, er såkalt psyllium husk. Psyllium husk er malte psyllium frø. Psyllium frø er en av naturens rikeste kilder på konsentrert kostfiber, og har en enorm kapasitet til å absorbere væske. Den er derfor genial i bakst, for å sikre et saftig og holdbart resultat. Spessielt når man baker glutenfritt og uten mel, er det ofte en utfordring å få baksten like saftig og sammenhengende som vanlig. Psyllium husk virker derfor som et slags bindemiddel, i tillegg til at det høye fiberinnholdet vil få magen din til å juble. Vinn-vinn. Psyllium husk fås på helsekosten, og er veldig drøy i bruk, så hvis du baker mye glutenfritt (eller har en lite sammarbeidsvillig mage) er dette en super investering!

Disse gulrotmuffinsene er supre både som frokost, lunsj og kaffekos-mat, og jeg lover deg at de vil gjøre både smaksløkene og magen din veldig happy. Jeg bruker ofte banan i bakst. Det er med på å gjøre baksten søt, samtidig som baksten blir veldig saftig og god. En annen ting jeg bruker mye, og som er en veldig fin ting i glutenfri bakst, er mandelmel. Mandelmel kan kjøpes ferdig, men jeg lager helst mandelmel selv, enkelt og greit ved å male mandler i en kjøkkenkvern eller foodprosessor. Mandlene reduserer karbohydrat-innholdet og bidrar til en saftig konsistens, og er en fin substitutt til vanlig mel. Her har gulrotmuffinsene fått et friskt følge av bringebær. Det er absolutt ikke nødvendig, men gjør seg veldig godt. Har du ikke bringebær, vil både eple og blåbær være en sikker vinner her.

Supre gulrotmuffins med banan & bringebær

12 stk

1 stor godt moden banan (evt 2 små)

4 egg

1 dl smeltet kokosolje

1 ss honning (kan utelates)

2 dl mandelmel (2 dl mandler kvernet til mel)

4 dl kvernede havregryn

1 dl kokosmasse (tørket kokos)

1 dl brunt sukker

2 ts psyllium husk

1 ts bakepulver

1 ss kanel

2 ts kardemomme

1 ts allehånde

4-5 revne gulrøtter

bringebær

Begynn med å skrelle og rive gulrøttene fint. Mos bananen med en gaffel i en liten bolle, og bland inn egg, honning og smeltet kokosolje. Mal mandler og havregryn til mel i en foodprosessor eller kvern. Bland alle de tørre ingrediensene i en større bolle, og vend inn den våte blandingen med det tørre. Vend til slutt inn revet gulrot. Fordel røra på ca 12 muffinsformer. Jeg anbefaler å ha muffinsformer i papir i et brett med muffinsformer, for å sikre at muffinsene holder formen. Jeg liker å lage egne former av bakepapir, som jeg former etter muffinsbrettet. Det er både dekorativt og billig! Når du har fordelt røra på alle formene, dytter du noen bringebær ned i hver form. Dytt noen godt ned, mens andre får pynte litt på toppen. Det går helt fint å bruke frossene bringebær. Stek muffinsene på 220 grader i ca 25 min. Når de har stekt i ca 15 min kan du gjerne ta dem ut av muffinsbrettet og sette formene på en stekeplate, for å sikkre at de blir ordentlig gjennomstekt. Avkjøles før de nytes.

ENJOY.

nav.pagination {display;}
Lun salat med ovnsbakt søtpotet, brie & permesan

Lun salat med ovnsbakt søtpotet, brie & permesan

Lakseburger med ovnsbakte potetbåter & fantastisk chilliaïoli

Lakseburger med ovnsbakte potetbåter & fantastisk chilliaïoli