HFSlogo2.jpg
Supersaftige veggis-burgere m. rødbeter & søtpotetfries

Supersaftige veggis-burgere m. rødbeter & søtpotetfries

Nå har det seg sånn at jeg ikke spiser kjøtt om dagen, og jeg får ofte spørsmål om jeg ikke savner feks en skikkelig saftig burger. Og da må jeg igrunn ærlig si at det gjør jeg ikke. Hadde jeg gjort det, så hadde jeg jo ikke giddet å droppe kjøttet. Det at jeg har valgt å leve en periode uten å spise kjøtt, er et valg jeg har tatt med tanke på både miljø, helse og dyrevelferd. Jeg har alltid vært veldig dyrekjær, og har lenge tenkt at jeg kunne tenke meg å prøve å leve som vegetarianer. Når jeg flyttet hjemmefra for to å siden bestemte jeg meg derfor for å prøve det. Jeg spiser fortsatt fisk, men må si at det å spise mest mulig vegetabilsk og plantebasert føles veldig bra både for smaksløker, fordøyelse og helsetilstanden generelt. Nå er det ikke sånn at jeg har bestemt meg for å aldri spise kjøtt igjen, jeg ser på det mer som en prøveperiode enn så lenge, men så lenge jeg trives med det, vil jeg fortsette i samme stil. Det store kjøttforbruket i vesten er på ingen måte bærekraftig, og det er derfor en stor fordel for miljøet at vi skjærer betraktelig ned på kjøttforbruket her til lands. Jeg mener absolutt ikke at man trenger å kutte ut kjøttet helt, men å spise variert med en hovedvekt på plantebasert kost er en livsstil jeg både tror og mener vil gagne både deg selv og miljøet. Min matfilosofi er jo som dere vet at det er bra med litt av alt. Hvis du har det som hovedprinsipp og jeg kanskje kan være med til å inspirere til et litt grønnere kosthold, er jeg veldig fornøyd.

For morsomhetens skyld, og fordi dette jo blir noe helt annet, så prøvde jeg å gjennskape en saftig burger, kun med platebasert innhold. Og det ble faktisk ganske så digg, om jeg får si det selv. Saftig, smaksrik og med en tilfredsstillende konsistens. Til og med lillebror, som er noe skeptisk til kokkeleringen min, forsynte seg to runder av dette. Og da må jeg jo bare si meg fornøyd. Det smaker ikke kjøtt, men det ser unektelig ganske så digg ut, og du blir mett på en skikkelig god måte. Jeg serverte med hjemmelaget focaccia og div grønt tilbehør. Prøv gjerne med oppskriften på 

hjemmelagede hamburgerbrød

. Dette er i alle fall bra veggismat, hvis du vil ha litt variasjon til den tradisjonelle burgeren, og trenger litt inspo til kjøttfrie måltider som likevell tilfredsstiller de litt mer kjøtthungrige av oss. Jeg brukt røde linser og sorte bønner, men her kan du bruke det du har. Alle skalgs bønne og linser vil funke fint. Krydder kan du variere ut i fra hva du har tilgjengelig, men vær litt raus, så du får litt ordentlig smak!

Supersaftige veggis-burgere m. rødbeter

ca 12 burgere

3 rødbeter, ca 500 g

1 gulrot

1 løk

3 fedd hvitløk

1 boks røde linser

1 boks sorte bønner

150 g sjampinjong

2 ss soltørket tomat

2 egg

4 ss havregryn

3 ss speltmel / annet mel

1 ts paprikapulver

1 ts spisskummin

burgerbrød etter ønske

salat

tomat

pesto / dressing

syltet agurk

avocado

Skrell rødbete og gulrot, og riv det på et rivjern. Ha linser / bønner, sopp, soltørket tomat og løk i en mikser/blender eller bruk stavmikser til å kjøre det til en jevt masse. Tilsett krydder, egg og rødbete / gulrot. Juster konsistensen med havregryn og mel. Deigen er litt løs, så det er vanskelig å forme burgere på forhånd, men den henger fint sammen når du former burgere rett i pannen. Stek og form burgere i ønsket størrelse i litt olje i en stekepanne. Stek dem godt, så de blir skikkelig gjennomstekt.

Søtpotetfries

Som tilbehør til 4-5 pers

3 store søtpoteter

olivenolje

salt og pepper

Del søtpotetene i tynne staver. Behold skallet på. Fordel på stekebrett, ringle over godt med olivenolje, salt og pepper, og bak i ovenen ved 220 grader i ca 20 min, gjerne med grillelement. Smak deg frem til når søtpoteten er akkurat passe fast / myk og grillet.

Server burgere med ønsket tilbehør og søtpotet ved siden av.

ENJOY!

nav.pagination {display;}
Favorittsalat m. ovnsbakte rotgrønnsaker, quinoa og blåmuggost

Favorittsalat m. ovnsbakte rotgrønnsaker, quinoa og blåmuggost

Rekepasta m. erter, spinat & persille

Rekepasta m. erter, spinat & persille