HFSlogo2.jpg
Sommertapas!

Sommertapas!

Jeg var så heldig å få meg en liten tur til min favorittby København i sommer. Det er noe ved København jeg liker så innmari godt. Både stemningen, maten og menneskene der er alltid fantatisk. Danskene ligger langt forran oss når det kommer til bærekraftig, sunn matproduksjon og det er mye enkelere og mer tilgengelig å spise grønt i Danmark enn i Norge, i alle fall med København som utgangspunkt. Danmark har omfavnet det som omtales som ''Det nye nordiske kjøkkenet'', en mattradisjon / filosofi som baserer seg på kortreist, lokalprodusert og sesongbasert mat, med gode, nordiske, lokale råvarer i fokus. Dette er en filosofi jeg liker veldig godt. Under Køben-besøket spiste vi på en resturant som heter Manfreds (Jægersborggade - beste gata!!), som bygger filosofien sin på det nordiske kjøkkenet. Vi spiste syv forskjellige småretter, servert med tidenes beste surdeigsbrød og en av de beste kaldpressede olivenoljene jeg har smakt (NAM). Rettene var basert på sesongaktuelle råvarer, og grønnsakene fikk spille hovedingrediensen. En meget inspirerende og DIGG matopplevelse, anbefaler et besøk på Manfreds, hvis du har muligheten. Med Manfreds friske og smaksfulle småretter godt i minne, slang jeg sammen en liten sommertapas på hytta. Noe Manfredsinspirert og noen gamle favoritter, og det ble så absolutt suksess. 

OVNSBAKTE GULRØTTER

en bunt ferske norske gulrøtter

2 sitroner

olivenolje

salt + pepper

Vaske gulrøttene og bak dem i ovenen med olivenolje, salt og pepper. Del sitronene i to, og ha dem i ovnen sammen med gulrøttene. Bakes ved 220 grader, gjerne med grillelement, i ca 20 min. Skvis over bakt sitron ved servering (NAM!).

VARME REDDIKER

en bunt ferske reddiker

3 fedd hvitløk

1 ss smør

1 ss olivenolje

salt + pepper

Del reddiker i to, og stek dem raskt i smør, olje, salt og pepper på sterk varme, til de er varme utenpå, men beholder sprøheten inni.

ASPARGES m. PERMESAN

2 bunter aspargies

en god neve permesan i skiver

olivenolje

salt + pepper

Lettere blir det ikke. Ha aspargies i kokende vann, men pass på, de skal kun trekke et lite minutt før de er ferdige. Skyll i kaldt vann for å stanse kokeprosessen. Ha aspargies på et fat, og topp med permesan, olje og salt + pepper. Har du en neve pinjekjerner er det ekstra stas!

HUMMUS

2 bokser kikerter

2 fedd hvitløk

1 ts spisskummin

1 ts karri

1 ts koriander

1 ts tørket paprika

2 ss olivenolje

saften av 1/2 sitron

salt + pepper

Miks sammen alle ingrediensene med en stavmikser. Juster evt konsistensen med vannet fra kikertene. Smak til med salt / pepper / sitron.

SALAT av SQUASH & RÅ BETE m. yoghurt-mynte-dressing

3 hvite beter

1/2 squash

3 ss yoghurt naturell

2 fedd hvitløk

saften av 1/2 sitron

1 ss olivenlje

5 blader fersk mynte, finhakket

salt + pepper

Skjær rå bete i tynne skiver med en potetskreller eller en skarp kniv. Bruk en mandolin eller en potetskreller til å skjære spaghettistrimler av squashen. Vend sammen ingrediensene til dressingen, og maser dressingen godt inn i salaten.

Server alle smårettene sammen, gjerne med tilbehør av et digg brød og en god olivenolje!

GOD SOMMER!

nav.pagination {display;}
Ovnsbakte spelt-crepes m. grønnsaker & brie

Ovnsbakte spelt-crepes m. grønnsaker & brie

Søtpotetrisotto m. spinat & sjampinjong + en sommerfresh salat!

Søtpotetrisotto m. spinat & sjampinjong + en sommerfresh salat!