HFSlogo2.jpg
Salat m. søtpotet, hjertesalat & amarant

Salat m. søtpotet, hjertesalat & amarant

Når man har valgt å ikke spise kjøtt, må man være litt påpasselig med å få i seg nok protein. Proteiner er bygget opp av aminosyrer, hvorav åtte av aminosyrene som finnes er essensielle. Det vil si at kroppen ikke kan produsere dem selv, og vi er derfor avhengig av å få i oss disse gjennom kosten. Når man spiser vegetabilsk, er det derfor viktig å tenke gjennom hvor du får proteinene dine fra, slik at tilførselen av alle essensielle aminosyrer dekkes. Spiser du kjøtt får du lett i deg alle aminosyrene du trenger, men det er ikke like mange vegetabilske kilder til protein som inneholder alle essensielle aminosyrer. Men når man er litt bevisst på dette, er det absolutt ikke noe problem, det er heller en god mulight til å spise enda mer variert!

Fullverdige vegetabilseke proteinkilder som jeg spiser mye av er soya og quinoa. En ny favoritt, nært beslektet med quinoa, er amarant. Amarant ligner på quinoa, men er litt mindre. Amarant er en liten frøplante med opprinnelse i Sør-Amerika. Amarant er, som quinoa, naturlig glutenfritt, og inneholder i tillegg til viktige aminosyrer, også jern, fettsyrer, fiber og viktige vitaminer og mineraler. Et lite superfrø, med andre ord. I denne salaten (som sikkert minner om noe jeg har laget før - blåmugg og søtpotet er jo en kongekombinasjon!), har jeg brukt amarant, for å tilføre protein. Du kan selvfølgelig bruke quinoa eller noe annet isteden for. Amarant får du forøvrig tak i i diverse innvandrerbutikker, og det finnes også som mel, som et supert glutenfritt alternativ. I denne salaten laget jeg strimler av en rå brokkli-stilk. Det er en super måte å bruke restene av en brokkoli på, for det er masse næring i stilken også, selv om kankje toppen er mest spennende. Et lite brokkoli-tips på tampen også, der altså.

Salat m. søtpotet, hjertesalat & amarant

1 posjon

noen blader hjertesalat

stilken av en brokkoli (hvis du skulle ha litt rester, er dette supert!)

1/2 dl amarant

1 liten søtpotet

1 rødløk

noen biter blåmuggost

olivenolje

salt + pepper

Del søtpotet og rødløk i båter og bak i ovnen med litt olivenolje, salt og pepper. 200 grader i ca 20 min. Fordel hjertesalat på en tallerken. Skjær strimler av en brokkolistilk med en gulrotskkreller eller liknende. Topp med kokt amarant, ovnsbakte grønnsaker og blåmuggost. Enkel og næringsrik middagsfavoritt.

nav.pagination {display;}
Høstpai m. kantarell, spinat & feta

Høstpai m. kantarell, spinat & feta

Ovnsbakt blomkål m. fresh tomatsalat & hvitløksbønner

Ovnsbakt blomkål m. fresh tomatsalat & hvitløksbønner