HFSlogo2.jpg
Moussaka m. Västerbottensost, spinat & bakte poteter

Moussaka m. Västerbottensost, spinat & bakte poteter

Innlegget er sponset.

Moussaka er perfekt middag en dag du vil lage noe litt ekstra godt, og har en halvtime ekstra til disposisjon. Moussaka er også perfekt vegetarmat, som smaker mye og metter godt. Jeg har tidligere delt en oppskrift på moussaka med søtpotet og aubergine. Denne varianten er laget med ovnsbakte potetskiver og fersk spinat, og er full av gode smaker og konsistenser. En god moussaka krever en god ost som topping, og her har jeg brukte Västerbottensost, en fast, vellagret ost fra Sverige, som er en slags mellomting mellom parmesan og cheddar. Osten var nydelig smeltet på topp av moussaka, men smaker også supergodt alene, i en salat eller på skiva. En god tomatsaus er også et must, og denne ble fyldig og digg fylt med linser og revet gulrot. Server gjerne moussakaen med en frisk, grønn salat.

Moussaka m. spinat & bakte poteter

1 middels stor form / nok til 4-6 personer

TOMATSAUS
2 løk (rød eller gul)
4 fedd hvitløk
1 chilli
3 bokser hakkede tomater (ca 900 g)
2 gulrøtter
1 boks linser (grønne, brune eller røde, ca 200 g)
1 ts honning
1 ss provancekrydder / basilikum
1 ts eddik
salt / pepper
olivenolje

HVIT SAUS
ca 3 ss olivenolje
3 ss mel (jeg brukte speltmel)
4-5 dl melk (jeg brukte mandelmelk)
1 krm malt muskatnøtt
pepper

ca 10 mellomstore poteter
olivenolje
salt / pepper

fersk spinat

fast, vellagret ost, jeg brukte Västerbottensost (se link)

Begynn med tomatsausen. Finhakk løk, hvitløk og chilli og stek det gyllent i litt olje i bunnen av en gryte. Tilsett hakkede tomater og revet gulrot, og la det koke inn. Smak til med krydder, eddik og honning. Når tomatsausen har redusert og er relativt fast tilsetter du linser og lar den putre videre.

Vask potetene og del dem i tynne skiver på ca 5 mm. Ha skivene på en bakeplate og ringle over olivenolje, salt og pepper. Bak potetskivene i ovnen til de er myke og gyllende, ca 15 minutter ved 200 grader. 

Lag den hvite sausen ved å varme olje i en kjele, og røre inn melet. Spe med melk mens du visper kontinuerlig. Kok opp og rør til sausen tykner. Smak til med pepper og muskat. 

Fordel lagene i en ildfast form. Begynn med et lag potetskiver, så et lag tomatsaus, og deretter et lag fersk spinat over tomatsausen. Repeter igjen med et nytt lag potet, tomat og spinat. Topp med resten av potetene, og hell over den hvite sausen. Ha godt med ost på toppen, før formen stekes i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter. Moussakaen er ferdig når toppen er gyllen. 

Server med en frisk salat.

Innlegget er sponset, og skrevet i samarbeid med Oluf Lorenzen, som er leverandør av Vasterbottenost i Norge. 

nav.pagination {display;}
Kremet gulrotsuppe m. potet & sellerirot

Kremet gulrotsuppe m. potet & sellerirot

Sommerdessert fra REN, GLAD MAT: Ovnsbakt sommerfrukt

Sommerdessert fra REN, GLAD MAT: Ovnsbakt sommerfrukt